Francie (Francouzská republika) v rámci školního projektu „Jídelníček světa“ ve spolupráci se školní jídelnou (5. ročník, leden a únor 2020)

Tuto zemi si zvolili na základě třídního hlasování žáci 5. ročníku.
Ve spolupráci se školní jídelnou byl měsíc únor věnován Francii (Francouzské republice).

Paní kuchařky páťákům nabídly tato jídla:

Polévka:
1. Krémová bramborová polévka s rajčaty (brambory, rajčata, pórek, máslo, smetana, petrželka)
2. Polévka Consommé/hovězí vývar (hovězí kýta, cibule, mrkev, celer, petrželka, bobkový list, celý pepř, sůl)

Hlavní jídlo:
1. Francouzské brambory (brambory, cibule, uzená kýta, vejce, smetana). Salát: mrkvový
2. Losos po bretaňsku (losos, žampióny, máslo, citrónová šťáva). Příloha: bramborová kaše. Salát: míchaný paprikový (žlutá, oranžová, červená paprika).

Vítězné jídlo:
Polévka:
– Polévka Consommé/hovězí vývar

Hlavní chod:
– Losos po bretaňsku. Příloha: bramborová kaše. Salát: míchaný paprikový (žlutá, oranžová, červená paprika)

V pondělí 17. února 2020 byla ve školní jídelně k obědu polévka Consommé/hovězí vývar (hovězí kýta, cibule, mrkev, celer, petrželka, bobkový list, celý pepř, sůl) a jako hlavní chod losos po bretaňsku (losos, žampióny, máslo, citrónová šťáva). Příloha: bramborová kaše. Salát: míchaný paprikový (žlutá , oranžová, červená paprika). Toto menu si vybrali z nabídky páťáci na základě třídního hlasování.


Páťáci v lednu vyrobili a v měsíci únoru vyzdobili školní jídelnu kolážemi a postery:

Francie- zeměpisná mapa

Francie – úvod/představení

Francie – zvyky a tradice

Francie – památky

Francie – významné osobnosti

Francie – sport

Francie – jídlo a pití